Hvad Er Demokratisk Pligt? Sådan Gør Du Din Demokratiske Pligt

Billede: Jumpstory

Grundlovssikrede rettigheder kender de fleste til, men når det kommer til den demokratiske pligt, er det langt fra et begreb, som alle har hørt om og kender essensen af. Den er dog vigtig, hvis et demokrati skal bestå.

Rettigheder og pligt hænger unægteligt sammen, uanset om man benytter sig af sine rettigheder eller ej. 

Husk din demokratiske pligt

Rettigheder og de grundlæggende elementer i et demokrati kan nemlig ikke hænge sammen, hvis man som borger ikke gør sin demokratiske pligt. 

Som borger i et demokrati har man en etisk forpligtigelse i forhold til at bruge sin stemme. Når man stemmer, understøtter man fundamentet under det demokratiske samfundssystem, nemlig at alle har samme ret.

Det er den ene del af den demokratiske pligt. Anden del er, at man som borger i et demokrati ikke anfægter eller angriber andre borgers rettigheder. Tænk her i forhold til ytringsfrihed, religionsfrihed og lignende rettigheder.

For at man som borger i et demokrati kan udføre sin demokratiske pligt optimalt, kræver det, at man som borger er oplyst. Uden oplysning risikerer man nemlig at få en ligegyldig og uengageret tilgang til tingene, hvilket svækker udførelsen af den demokratiske pligt og dermed svækker demokratiet som en helhed.

Ansvaret for oplysningen ikke placeret et enkelt sted. Det er både samfundet som helhed og den enkelte borger, der har et ansvar for at være oplyst og engageret i demokratiet.

Det kan lyde som en floskel og en tom trussel, men er man ikke engageret i det demokratiske samfund, som man lever i, så risikerer man, at man mister først sine demokratiske rettigheder og sidenhen også demokratiset selv. 

Den demokratiske pligt kan derfor skæres ned til, at man aktivt deltager i demokratiet og værner om de demokratisk sikrede rettigheder.

Tak for støtten

Vi takker til sidst Illums Bolighus for deres støtte til dette indlæg. Se et stort udvalg af flotte møbler og andet interiør, eller deres flotte serie af Rains produkter.

Relaterede nyheder