Råd Til Mere Klimavenlige Spisevaner

Billede: Canva

Det kan være en stor udfordring at finde ud af, hvordan man skal spise for at være mere klimavenlig. Vi guider dig til, hvordan du spiser mere klimavenligt.

1. Madspild

Det første råd er, at du bør undgå madspild. Madspild er ressourcespild, hvilket er utrolgt hårdt for klimaet. Hvis vi alle undgår madspild, kunnne vi reducere produktionen af mad med 30%.

2. Kartofler over ris

Det er markant hårdere for kloden at producere ris, sammenlignet med kartofler og pasta. Derfor bør du så vidt muligt vælge kartofler og pasta frem for ris, når der skal vælges tilbehør til retten.

3. Grøntsager over kød

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at grøntsager er bedre for klimaet end kød. Det er enormt hårdt for klimaet at producere de store mængder af kød, vi spiser. Det er langt fra lige så hårdt med grøntsager. Ergo, spis flere grøntsager og mindre kød.

4. Lyst kød over rødt kød

Hvis du hårnakket holder fast i, at du skal have kød på daglig basis, så bør du undgå for meget af det røde kød. Faktisk er det langt bedre, hvis du vælger kylling frem for ko. De store røde bøffer er altså et no-go.

5. Lokale råvarer

Hvis man spiser lokale råvarer, så undgår man al det CO2 udledning, der hænger sammen med at transportere, afkøle og behandle råvarer, der kommer fra den anden side af jorden. Især på grøntsags-siden er der ingen grund til ikke at vælge danske lokale råvarer.

6. Sæson

I forlængelse med ovenstående, så bør du også spise efter sæson. Faktisk er det mere klimabelastende at producere råvarerne end at transportere dem. Gå derfor efter råvarer, der er i sæson i det land, det kommer fra.

7. Spis fisk

Fisk er langt mere klimavenlige end kød. Fisk bruger hverken drikkevand eller marker til at blive produceret. Dog bør du undgå rejer, der er blevet sendt kloden rundt for at blive pillet. Lokalt frisk-fanget fisk er langt det bedste.

8. Postevand

Flaskevand er noget af det mest unødvendige, man kan fylde sin krop med. Postevand er både bedre vand og langt mere CO2 venligt.

Tak til Bevco
Vi siger mange tak til Bevco for deres støtte til dette indlæg. Find alt indenfor spiritus, øl og vand på Bevcos webshop som fx det populære brand - Grey Goose Vodka.

Relaterede nyheder